29
ян.

ПЛАВАЩ ДОМ

Проект: Студио MESS

арх. Христо Тритаков

арх. Милица Андреева

www.mess.bg

Къща от 12 кв.м. не звучи като мечта, но, ако към нея добавим комфорта и емоцията от плаващ във водата дом, получаваме възможност за неподправено преживяване на обитателите ѝ в непосредствена близост с най-романтичния съсед – морският пейзаж.

Резултатът от една подобна комбинация е атрактивно ваканционно жилище. На практика това е и плавателен съд. Семплата му и логична архитектура представлява нов адаптиран за жилище морски контейнер. Това е типизиран транспортен модул с компактните размери от 6 на 2,4 метра. Среща се навсякъде по света и притежава ключови характеристики за устойчивост във водна среда. Именно това е тайната в създаването на абсолютно достъпен плаващ дом, в който основен герой НЕ е излишният лукс, а нещо много по-стойностно – водата в целия ѝ блясък.

БЕЗБРОЙ ВАРИАЦИИ

В проектирането на подобен плаващ обект е заложена възможността всеки собственик лесно да преконфигурира своя дом според индивидуалните си нужди, подбирайки цветове, материали и степен на лукс.

Възможните модификации са, например, смяна на настилките, разширяване на прозоречните отвори, промяна на парапетите, интегриране на различни системи и инсталации, добавяне на външен душ, барбекю и други удобства. Към дома лесно може да бъде монтиран двигател и контролен панел за управление, даващи възможност за движение по вода.

Основна линия в проекта е модулният принцип, който предоставя гъвкавост с възможност за разширяване на дома и адаптиране спрямо визията на бъдещия обитател. Базовата къща лесно може да бъде надградена с добавянето на допълнителни елементи. И също както известна шведска компания за мебели прави дизайна достъпен за всички домакинства по света, една подобна типова къща търси множество собственици. А с готовността да притежаваш нов плаващ дом е налице възможността бързо да го превърнеш в реалност.

ИНТЕРИОР

Къщата се състои от многофункционална зона с разтегателен диван, част с кухненски бокс и компактна баня. Всичко е налично в оптимална площ, в която можеш да намериш максимален комфорт за своя отдих и почивка сред природата. От затвореното в контейнера пространство се излиза на голяма тераса, откриваща перспективи към морския пейзаж .

Интериорният дизайн предвижда запазването и реновирането на характерния за морските контейнери под – тиковият шперплат. Това е материал с изключителна издръжливост на морски условия, притежаващ и качествен естетичен вид. Вътре в интериора са търсени светли елементи, които допълнително да разширят пространството. От изключителна важност е и функционалността, ето защо всеки свободен ъгъл е използван за място за съхранение. В пространството над банята е вградена и климатична система.

Изчистените линии в интериора и вертикалното третиране на корпусната мебел се подчертава от декоративната стена с корабни въжета. Тя придава завършек на идеята за сливането между комфорта на дома и мобилността на плавателен съд.

Минималистичният дизайн, заложен в проектирането, поставя акцент върху непреходната красота на морския пейзаж. Интеракцията между архитектурата и водата създава предпоставки за неповторима почивка, в която домашния уют и спокойствие са важна необходимост.